„Термал инженеринг” започва изграждането на уникален дълбоководен басейн за учебно-практически и тренировъчни цели във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

04 Март 2021 г.

„Термал инженеринг” започва изграждането на уникален дълбоководен басейн за учебно-практически и тренировъчни цели във 
ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“
Първа копка на супермодерен дълбоководен басейн във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ направиха  флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на Морското училище, кметът на града Иван Портних, областният управител – Стоян Пасев и инж. Тодор Андонов, управител на фирмата – изпълнител.

"В някаква степен идеята за басейна е взаимствана от подобно съоръжение, което има в най-модерния турски морски университет”, сподели началникът на учебното заведение проф. д-р Медникаров.  

Основни функции на басейна са отработване на широк спектър морски спасителни операции и осигуряване на подготовката на водолазите от ВМС и силите за специални операции на Българската армия. Площта му е 12 на 25 метра, а максималната дълбочината ще е 5 метра. Модерното водно съоръжение ще бъде снабдено с имитираща система за генериране на вълни, светкавици, изкуствен дим и други специализирани системи, необходими за обучението и целогодишна практика на служещите във формированията на ВМС, ВВС, както и провеждане на курсове и обучение по леководолазно дело.

„Термал инженеринг” трябва да завърши първия етап на уникалното съоръжение за една година. Инвестицията на стойност 3,2 млн. лв. е осигурена от Министерството на отбраната. Допълнително в базата ще бъде изградена и хеликоптерна кабина, осигуряваща обучение и практика на пилотите в Българската армия.
« всички новини