Строители и архитекти предлагат специални правила за енергийна ефективност на паметници на културата

07 Юли 2023 г.

Строители и архитекти предлагат специални правила за енергийна ефективност на паметници на културата
Около това се обединиха участниците в кръгла маса, част от Международния форум „Брацигово – Каменният поток на времето“
КСБ

Строители и архитекти предлагат по програмите за повишаване на енергийната ефективност да се изработят специални критерии, които да позволят съхраняване на автентичността на сградите със статут на недвижимо културно наследство. Опазването на историческите здания е от изключителна важност и за целта трябва да бъдат предвидени отделни правила за прилагане на мерки по енергийна ефективност за такъв тип постройки, както и приоритетен достъп до финансиране по различните специализирани програми. Около това становище се обединиха участниците в специализираната кръгла маса, част от третото издание на международния форум „Брацигово – Каменният поток на времето“. То се проведе от 26 юни до 2 юли под патронажа на Министерството на културата. Организатори са Камарата на архитектите в България (КАБ), Камарата на строителите в България (КСБ), община Брацигово, Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Регионалният исторически музей – Пазарджик, Конфиндустрия България, Италианският културен институт и Посолството на Италия в България. Партньори са Националното сдружение на общините в Република в България, Наследство БГ, Европа Ностра и Фондация „Български строител“. Темата на форума бе „История и бъдеще – архитектура за образование и култура“, като конференцията обърна сериозно внимание на италианския опит, свързан с недвижимото културно наследство.

В „Брацигово – Каменният поток на времето“ се включи посланикът на Италия Н.Пр. Джузепина Дзара, която подчерта високите постижения на Италия в сферата на реновирането на исторически сгради.

В кръглата маса „Ревитализация и енергийна ефективност на обекти недвижимо културно наследство“ участваха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, кметът на Брацигово Надежда Казакова, директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров, председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, инж. Тодор Андонов, член на ИБ и на УС на КСБ, инж. Николай Николов, председател на ОП на КСБ – Бургас, и изп. директор на Фондация „Български строител“, председателят на КАБ РК – София-област, арх. Борислав Владимиров, зам.-председателят на Конфиндустрия България инж. Пламен Дилков и директорът на организацията Мила Ненова, главните архитекти на София Здравко Здравков и на Бургас Тихомир Райчев, експерти от МРРБ, НСОРБ, директорът на Италианския културен институт Мария Маца, представители на научната общност и др.

Беше обсъден проблемът с липсата на диференциране и приоритетност при подбора на проекти по различни програми на сгради паметници на културата. „Това би било важна стъпка в тяхнотосъхраняване за поколенията. В момента такива проекти се състезават наравно с останалите и не са конкурентни, тъй като заради спецификите на сградите не може да достигнат залегналите в програмите цели като определен по-висок енергиен клас например“, обясни инж. Тодор Андонов.

„Двете браншови организации имаме готовност да създадем работна група, която да работи върху правилата за обновяване и повишаване на енергийната ефективност на тези така ценни за облика на градовете и за историческото ни наследство сгради“, каза арх. Десислава Димитрова – модератор на кръглата маса.
Подробна информация ще бъде изпратена до ресорните Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В рамките на международния форум Конфиндустрия България се присъедини към м е м о р а н д у м а за сътрудничество между КСБ, КАБ и община Брацигово. Голямата цел в него е създаване на Международен образователен център за теоретична и практическа подготовка на квалифицирани кадри за извършване на консервационно-реставрационни дейности на обекти недвижимо културнонаследство. Идеята е образователният център да бъде базиран именно в града, носител на историческата памет за великата Брациговска строителна школа, достигнала своя разцвет през Възраждането, чиято най-емблематична сграда е църквата „Св. Неделя” в София.

Източник: 
В. Строител, бр.27, година ХV, 7 юли 202
« всички новини