Проект на Община Бургас бе отличен в съревнование с 99 предложения на 21 държави-членки

23 Юни 2023 г.

Проект на Община Бургас бе отличен в съревнование с 99 предложения на 21 държави-членки
Проектно предложение на Община Бургас бе сред 14-те лауреати на най-голямата специална покана на ЕС в рамките на Програма „Европейска градска инициатива“. Отличието бе връчено на официална церемония, състояла се в Брюксел по време на двудневно събитие, посветено на Новия европейски Баухаус в регионите и градовете.

С индикативен бюджет от 65 милиона евро по ЕФРР, „EUI - Иновативни действия“ е инициатива, насочена към проекти, фокусирани върху Новия европейски Баухаус (НЕБ). В основата на концепцията му е заложено създаването отворени публични пространства, които да са естетически издържани, в хармония с природата и в подкрепа на устойчивото развитие на градовете, както и приобщаващи различни групи от населението.
Първата покана за предложения по Програма „Европейска инициатива за градско развитие - иновативни дейности“ дава възможности на градовете да поемат риска и да превърнат амбициозни и креативни идеи в пилотни проекти, които могат да бъдат тествани в реални градски условия.

Проектът RELAUNCHTOWIN, с който Бургас печели финансиране в инициативата, цели да подобри градската среда и да я направи по-адаптивна по отношение на климатичните промени, да създаде приобщаващо пространство, в което всички граждани да намерят своето място и да модернизира и вдъхне нов живот на урбанизираните площи.

Дейностите по проектното предложение ще се фокусират върху Спортна зала „Младост“ и целят да я превърнат от стара сграда в модерен център за спорт и здравословен начин на живот, който да приобщава и хора от различни уязвими групи - хора с увреждания, етнически малцинства, мигранти и др. Търси се също така и включването на възрастни хора, които да предадат своите знания за местни традиции, земеделие, занаяти и цялостен начин на живот на по-младите, което да доведе и до по-добра устойчивост на местната култура и традиции. Срокът за реализация на проекта е 3 г. и 6 месеца, а бюджетът- 5 634 340 евро, от които 4 507 472 евро са средства на ЕРФФ. Бюджетът на Община Бургас е 3 896 500 евро, като 3 117 200 евро се предоставят от ЕРФФ.

Двудневното събитие послужи като форум за обучение и обмен между хора, институции, общини и региони, които изпълняват или имат интерес да развиват проекти по Новия европейски Баухаус и стана домакин на тематични сесии и панелни дискусии, както и изложбено пространство на наградите НЕБ, отворено за външни посетители.

Кулминацията на двудневния форум беше обявяването на 15-те носители на наградите Нов европейски Баухаус за 2023 година, както и на най-иновативните проекти, получени в рамките на Европейска инициатива за градско развитие, сред които предложението за обновяване на Спортна зала „Младост“ RELAUNCHTOWIN на Община Бургас.
 

 
Проект на Община Бургас бе отличен в съревнование с 99 предложения на 21 държави-членки | Община Бургас (burgas.bg)

Техническият проект за Спортна зала „Младост“ беше изготвен под ръководството на арх. Антон Андонов – ръководител на екип проектанти от „Термал инженерин” ООД съвместно с „Андонов и синове дизайн” ООД.
« всички новини