Откриха най-модерния на Балканите дълбоководен басейн във ВВМУ, изграден от „Термал инженеринг”

23 Януари 2024 г.

Откриха най-модерния на Балканите дълбоководен басейн във ВВМУ, изграден от „Термал инженеринг”
Най-модерния на Балканите дълбоководен басейн – Център по оцеляване на море, бе открит днес във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна. 
На церемонията по прерязване на лентата участваха министър-председателят акад. Николай Денков, военният министър Тодор Тагарев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на ВВМУ  флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, кметът на Варна Благомир Коцев и редица други публични лица.

По време на откриването бе направена демонстрация на възможностите на новото съоръжение, чиято площ е 12 на 25 метра, а дълбочината варира от 3 до 5 метра. Басейнът е снабден с система за генериране на вълни, изкуствен дим и с други специализирани устройства, които позволяват създаване на условия, много близки до реалните. Предвижда се тук да бъдат отработвани широк спектър морски спасителни операции. Договорено е да бъде предложена подготовка и за екипажите на новите медицински хеликоптери.
Началникът на ВВМУ  „Н. Й. Вапцаров“  флотилен адмирал проф. д.в.н Боян Медникаров посочи, че са положили максимални усилия, за да създадат най-съвременното подобно съоръжение в Черноморския регион, ползвайки опита от колеги и партньори от Румъния, Турция, Украйна. “Имаме амбиция този център да се превърне в уникално средище за подготовка на сили, действащи на море от състава на въоръжените ни сили, както и да стане център за отработване на задачи по оцеляване на море от наши партньори от НАТО“, изтъкна флотилен адмирал Медникаров.инж. Тодор Андонов – управител на „Термал инженеринг” ООД с инж. Христо Димитров – председател на Общински съвет Варна (от дясно на ляво) при откриването на басейна.
« всички новини