Вестник Капитал: Поумняването на сградите

15 Май 2019 г.

Вестник Капитал: Поумняването на сградите
Три пъти. С толкова са паднали режийните разходи в офиса на „„Термал инженеринг”, когато са сменили старото си помещение за много по-голямо, но по-„умно” такова. Фирмата специализира в изграждането на „умни сгради” и е вложила в новия си офис всички технологии: от слънцезащитни елементи като автоматизирани щори до високоефективно водно подово отопление, което работи с газ, пелети и помпа за въздух-вода.

Това е най-комфортното , икономично и в същото време здравословно отопление, уверява ни собственикът –инж. Тодор Андонов. Ключове за лампите в помещенията липсват - осветлението също е „умно“. Изградено е по система, която реагира на присъствие, а не на движение в офиса. Тя измерва нивото на осветеност в помещението и се настройва по оптималните за зрението показатели. „За нас беше важно да създадем сграда, която е комфортна, осветена, добре озеленена и енергоефективна”, обяснява Андонов.

Фирмата му явно прави впечатление: напоследък все повече собственици на хотели, административни сгради и дори къщи, търсят такива решения, казва Андонов. Причината е очевидна – падането на разходите, но и повишеният комфорт.

От летища до хотели
Съвсем наскоро фирмата е завършила отоплителната инсталация на 4 големи корпуса на Военно-морското училище във Варна. Сега проектира преустройството на газификацията и на отоплително-климатичните инсталации на хотел „Черно море“ във Варна, както и на хотел „България“ в Бургас, чийто собственик е поръчал най-високия клас термопомпен вариант - VRV високоефективна тритръбна система, която ще намали в пъти разходите му за отопление и охлаждане.

Наскоро фирма „Термал инженеринг“ е завършила газификацията на Летище Бургас и преустройството на паровата им централа. Бургаската фирма е работила и по проекти на „Черноморско злато”, „Катаржина Естейт”, „Домейн Менада”, Община Бургас и в някои други, по-малки общини. Фирмата има изпълнени проекти и в Австрия.

През последните 4-5 години „Термал инженеринг“ отбелязва стабилен ръст между 15 и 30% на поръчките и финансовите си резултати. Фирмата е сред най-динамично развиващите се малки и средни компании в класацията „Гепард“ на „Капитал” за област Бургас. За 2017 г. тя бележи ръст на приходите 40%, като те са 7, 6 млн. лв., а нетната печалба- 1,3 млн. лв. Инж. Тодор Андонов казва, че все повече фирми и хора търсят услугите им За пасивните къщи търсенето още е малко, но преформатирането на стари сгради върви с пълна сила. 

Скоро и пасивни къщи
В „Термал Инжеринг“ работят 60 души, от които инженерният състав е 24%. Занимават се с проектиране, изпълнение и сервизиране на високотехнологични сградни инсталации – отоплителни, климатични, вентилационни, слънчеви и газови. Тя изготвя и изпълнява проекти и за възобновяеми енергийни източници за добив на енергия от слънце и биомаса.

„При нас най-важното е да бъдем в крак с новите технологии, персоналът ни да е обучен. Затова всяка година изпращам инженерите си във Франция, Германия, Италия на обучения. Работим с водещи фирми, които развиват технологиите. Така ние сме в крак с най-новите решения, проектираме ги, изграждаме ги и ги поддържаме“, казва Андонов.

Бургаската фирма вече готви първите си проекти в областта на т.нар. „пасивни сгради“ с нулев разход на енергия и се надява скоро да даде своя принос за реализирането на такива проекти по българското Черноморие. Това ще е по-различен тип бизнес, защото стари сгради трудно ще станат „пасивни”. Те трябва да се планират като такива още в началото. Проектът се съобразява с множество важни компоненти - ориентация на сградата, осветеност, слънцезащитни елементи, плътност, вентилируемост, собствено производство на енергия. Това е нещо, в което има голямо бъдеще, убеден е инж. Андонов.

2,25 мил. лв е инвестирала „Термал Инженеринг“ в новата си сграда в Промишлена зона –Север на Бургас . България е на второ място по биомаса на глава от населението в Европа, смята собственикът. Според него у нас се предлагат много добри ефективни решения по отношение на т биоенергоизточниците. В Бургас вече немалко училища са преминали на отопление с биомаса. В кв. „Меден рудник“ работи регионална отоплителна централа с мощност 1 мегават и 650 киловата, която е на пелети и захранва с топлоенергия две училища и една детска градина. Това спестява сериозна част от разходите за електроенергия на общината.

автор
Сашка Панайотова – в-к „Капитал”
10.05.2019г.
« всички новини