Бургас стартира амбициозен проект - детски градини и ясли ще се отопляват и охлаждат с геотермална енергия

26 Септември 2023 г.

Бургас стартира амбициозен проект - детски градини и ясли ще се отопляват и охлаждат с геотермална енергия
Инсталацията намалява пет пъти разходите на електроенергия, прилагат я поетапно в следващите две години в детските заведения.
 
Бургас има първата в страната детска ясла, която използва геотермална енергия за отопление през зимата и охлаждане през лятото. Инсталацията ще намали пет пъти разходите за електроенергия, а освен това ще създаде и по-голям комфорт, както за персонала на яслата, така и за малките деца.

Прогнозната стойност на спестената енергия е около 1 747 053 kWh/ годишно. Чрез специална система от тръби геотермалната инсталация използва температурата от 5 до 23 градуса от два сондажа на дълбочина между 100 и 120 метра без да черпи вода от тях.   С енергията се захранват два агрегата – единият с мощност 85,8 kW за отопление, а друг с мощност 66 kW за охлаждане на сградата.

Инсталацията е под земята, а над нея бе изградена нова детска площадка със съоръжения за игри. Финансирането е на стойност 600 хил.лева, а средствата са привлечени по линия на норвежкия механизъм. „Следим всички програми, които да ни позволят изграждането на такива и инсталации и в останалите детски градини и ясли, надявам се, че скоро и в училищата“, каза кметът Димитър Николов.

„Това е първата детска ясла в България, в която се отоплението и охлаждането е чрез геотермална енергия. Освен хилядите метри тръбопроводи, получихме и една страхотна многофункционална детска площадка. След като видяхме всички параметри по отношение на икономиите и качеството на отопление и охлаждане това ни даде мотиви в програмата на общината в следващите две години всички детски ясли и градини да бъдат с подобна система“, допълни пред журналисти Димитър Николов.

Кметът на Бургас уточни, че ще се търсят всички възможности за финансиране по европейските програми и фондовете.  Ще има и съфинансиране от бюджета на Община Бургас. Димитър Николов разговаря с директора на яслата Пепа Николова за изграждане на панорамен външен асансьор в триетажното здание. Проектът се очаква да бъде реализиран следващата година.

Кметът Димитър Николов и директорът на яслата Пенка Николова в разговор със строителя Тодор Андонов (вдясно). Строителят, изпълнил този проект – Тодор Андонов уточни, че инсталацията е френска, а съоръженията, поставени под площадката на практика са вечни. Експлоатационна годност имат единствено вътрешните тела в стаите, но тя е твърде дълга – около 20 години. Само с икономията на електроенергия за пет години инвестицията може да се възвърне, изчислил е екипът на Андонов.

Автор: Flagman.bg
« всички новини